Jessa project: Netwerkimplementatie

Na het opstellen van het netwerkontwerp, moesten we dit ook daadwerkelijk zien te realiseren. Om dit te kunnen doen, hebben we mogen gebruik maken van de bladeservers van de PHL, waarop we ons heel netwerk via VMware ESX hebben kunnen virtualiseren. De programmeurs kregen enkele aparte servers voor zich, zodat zij hun programma konden coderen, die werden geïnstalleerd door de netwerkbeheerders. Dit hele virtuele netwerk bevat zowel Windows als Linux servers en is zo op mekaar afgestemd dat alle servers met mekaar kunnen communiceren.

Naast het installeren van de servers, hebben we ook ons heel virtueel netwerk moeten beveiligen. Hiervoor kregen we de opdracht om de NAP (Network Access Protection) technologie van Microsoft te bekijken. NAP is een technologie die aan de hand van de “gezondheid” van een computer bepaalt of deze computer toegang krijgt tot het netwerk. Zo kan NAP nagaan of de computer bv. zijn firewall heeft aanstaan, de antivirus voorzien is van de laatste updates, etc. Om dit te intregeren hebben we gebruik gemaakt van de best vorm van beveiliging, namelijk IPsec.

Onze hele werkwijze hoe we alle servers en beveiling hebben geïnstalleerd, hebben we moeten bijhouden in een document. Dit document bestaat uit 91 pagina’s. Wat houdt dit document in?

  • Een heel (fictief) uitgewerkt netwerkschema;
  • Een uitgewerkt IP plan;
  • De installatie van de verschillende Windows servers;
  • De installatie van de Linux servers.
Bekijk document

Random Works