De componenten van een smart home

De componenten van een smart home

smart home‘ is een begrip dat de voorbije jaren aan enorme populariteit heeft gewonnen. Het leuke eraan is, je kunt heel simpel beginnen door bv. slimme verlichting met Philips Hue. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, is het al snel verleidelijk om je slimme woning steeds meer uit te breiden. Daarbij is het belangrijk dat je goed weet hoe je een goede smart home infrastructuur opbouwt en uit welke componenten het bestaat.

Centraal component: de controller

Het brein van je smart home: de centrale controller. We kunnen dit gedeelte vergelijken met ons eigen brein: onze hersenen verwerken de informatie verkregen van onze zintuigen waardoor we conclusies kunnen trekken en bijgevolg actie ondernemen. Onze centrale controller doet eigenlijk identiek hetzelfde: het communiceert met andere apparaten binnen je slimme woning om informatie te krijgen, waarna de server aan de toestellen vertelt wat ze moeten doen, zoals bv. het inschakelen van de verwarming. De controller geeft deze informatie ook weer, zodat je deze eender waar ter wereld kunt bekijken.

Sensoren

De sensoren zijn zoals onze zintuigen: ze verzamelen informatie over zaken als temperatuur, vochtigheid, lichtniveau, aanwezig en sturen deze vervolgens door naar de controller. Dankzij deze informatie weet de controller beslissingen te nemen op basis van instellingen die je gedaan hebt, zoals het automatisch inschakelen van de lampen wanneer het donker is.

Actuators

De actuators zijn de apparaten die acties en taken kunnen uitvoeren, zoals het automatisch versturen van een SMS-bericht wanneer er gas wordt gedetecteerd of dat automatisch het licht in de berging aangaat wanneer de deur opengaat. De actuators zijn dus de slimme toestellen zelf, denk hierbij aan je Philips Hue lampen, je slimme thermostaat (bv. Nest), …

Interfaces

De interface zorgt ervoor dat we onze controller kunnen besturen en alle vergaarde informatie op een mooie en overzichtelijke manier wordt weergegeven. Het aansturen van je controller kan op verschillende manieren gebeuren: een webinterface, een app op je smartphone, een slimme assistent (bv. Google Assistent) en een slimme speaker als Google Home.

Hoe pak je het aan?

Een fout die velen maken is dat ze naar een lokale doe-het-zelver gaan en daar allemaal leuke slimme toestellen zien. Als je dan op een shopping spree gaat, heb je ineens heel veel verschillende toestellen. Onafhankelijk zullen ze vast goed werken, maar de kans is zeer groot dat er geen onderlinge communicatie tussen de toestellen zit. Dit komt doordat er een verschil in communicatieprotocol zit. Slimme toestellen werken namelijk ook, net als ons, met een taal. De meest gebruikte zijn Z-Wave en Zigbee. Philips Hue als voorbeeld gebruikt het Zigbee protocol. Out-of-the-box kunnen de verschillende protocollen niet met elkaar communiceren, daar komt de centrale controller bij tussen.

Je merkt dus op dat het geen goed idee is om blindelings naar de winkel te gaan om wat slimme toestellen te kopen. Het is belangrijk dat je hier eerst goed over nadenkt en alles ietwat plant. Ik heb hiervoor een 5-stappen plan bedacht en gebruikt. We overlopen de stapjes even hieronder.

 • Stap 1: Bepaal welke controller je wilt gaan gebruiken;
  Het eerste puntje is al direct een uitdagende: bepaal allereerst welke controller je wilt gaan gebruiken. Dit is een zeer belangrijke keuze, want hier gaat heel je slimme infrastructuur vanaf gaan hangen! Onderzoek de verschillende mogelijkheden goed, want er is ontzettend veel keuze tegenwoordig. In een volgende blogpost ga ik hierover verder op in en vertel ik uitgebreid voor welk systeem ik heb gekozen.
 • Stap 2: Bepaal de hardware waar je controller op gaat draaien;
  In vergelijking met stap 1 is dit een puntje waar je snel over uit zal zijn. Je kunt je eigen of een oude PC/laptop gebruiken, maar ook een Raspberry Pi is al voldoende.
 • Stap 3: Start met slimme verlichting
  Misschien een beetje een vreemd puntje, maar als je eerst alleen start met slimme verlichting heb je de kans om met alles kennis te maken zonder al teveel risico’s. Je leert je controller kennen, je leert de werking ervan kennen, hoe je alles moet centraliseren en automatiseren, … Met slimme verlichting is het ook makkelijk om stelselmatig uit te breiden, dus begin eerst met één kamer voor je je hele woning wilt voorzien. Wanneer je tevreden bent met je slimme verlichting, kun je overgaan naar stap 4.
 • Stap 4: Sensoren en actuators
  In dit puntje is het belangrijk dat je gaat nadenken over welk protocol je het meest gaat gebruiken. Dankzij je centrale controller is het mogelijk om meerdere protocollen te combineren, maar houdt het beperkt tot enkel Zigbee en Z-Wave. Dit houdt de hele infrastructuur overzichtelijk en je hebt zo steeds ondersteuning voor het overgrote deel van alle slimme apparaten op de markt. Een extra tip is om ook hier stelselmatig steeds uit te breiden. Begin bv. met een slimme thermostaat en stel deze helemaal in naargelang je wensen en ga dan pas verder naar bv. slimme aircosystemen.
 • Stap 5: Kies je interface
  Last but not least, hoe ga je je slimme toestellen besturen? Je hebt je centrale controller, maar hoe ga je de aanspreking doen? Je hebt hier verschillende mogelijkheden: een webapplicatie die benaderbaar is via je PC/laptop, een smartphone app of misschien zelfs een Google Home speaker. Je kunt natuurlijk ook een combinatie van interfaces gebruiken, zoals een smartphone app in combinatie met een Google Home speaker. The sky is the limit!

Bedenk je ook wel dat je niet zomaar van vandaag op morgen een hele smart home hebt opgebouwd. Nee, hier gaat wel de nodige tijd overheen. Test altijd alles zeer goed voordat je overstapt naar het volgende. Een slimme woning is zeer leuk, maar je kan je ook serieus in je eigen vingers snijden als je hier te losjes overgaat.

In een volgende blogpost ga ik verder in op de verschillende mogelijke controllers en ga ik uitgebreider erop in welk systeem ik gekozen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *