Enkele handige PowerShell database commando’s voor Exchange 2010

Enkele handige PowerShell database commando’s voor Exchange 2010

Gedurende mijn project bij een klant kwam op een gegeven moment de vraag of het mogelijk was om een overzicht te krijgen van alle Exchange 2010 maildatabases en hun respectievelijke grootte. In de EMC (Exchange Management Console) kun je wel voor mailboxen de grootte raadplegen, maar helaas geldt dit niet voor databases. Gelukkig bestaat er nog iets gelijk PowerShell tegenwoordig…

Als echte researcher dat ik ben, ben ik natuurlijk niet tevreden vooraleer ik dieper inga op deze nieuwe ontdekking. Na een beetje sleutelen in de EMS (Exchange Management Shell) word je al snel veel kennis rijker, en dat wil ik graag met jullie delen.

Een lijst van alle maildatabases met hun grootte
Via het volgende commando is het mogelijk om alle maildatabases binnen jouw Exchange server op te vragen en hun respectievelijke grootte opeisen.

Get-MailboxDatabase -Status | select Name,DatabaseSize

Een lijst van alle mailboxen in een specifieke maildatabase
Met het volgende commando is het mogelijk om alle mailboxen in een gewenste maildatabase op te vragen.

Get-MailboxDatabase “DB1” | Get-Mailbox -ResultSize 15

Mailbox statistieken in een specifieke maildatabase
Meer interesse in de grootte van een mailbox? Misschien ook het aantal berichten in die mailbox? Dat kan met dit commando.

Get-MailboxDatabase “DB1” | Get-MailboxStatistics | Sort totalitemsize -desc | ft displayname, totalitemsize, itemcount

Mailbox statistieken exporteren naar een CSV bestand
Vaak is het ook handig om in een CSV bestand alle mailbox statistieken van een database te kunnen afdrukken. Ook dat is mogelijk en wel met dit commando.

Get-MailboxDatabase “DB1” | Get-MailboxStatistics | Sort totalitemsize -desc | Export-CSV C:\mailboxes.csv

Geloven of niet, maar deze commando’s hebben mij al ongelooflijk uit veel brandjes weten te helpen! Exchange is een leuk iets, maar wanneer je problemen hebt, zijn het wel écht problemen te noemen. Denk bijvoorbeeld aan een maildatabase die 50GB te groot is zonder dat je het door hebt, waardoor gebruikers natuurlijk een hoop problemen krijgen met mails te versturen en ontvangen. Kortom: in verschillende Exchange probleemsituaties heb ik al heel vaak het volgende gezegd:

PowerShell to the rescue!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *