Het prille begin van het Philips Hue avontuur

Het prille begin van het Philips Hue avontuur

Slimme verlichting, het is al een heel gebeuren sinds Philips in 2012 met hun Hue-ecosysteem op de markt kwam. Nu wij ook onze eerst eigen woning hebben gekocht is het natuurlijk verleidelijk om ook aan Smart Lightning te doen. 

Waarom de keuze voor Philips Hue?

Na lange tijd veel onderzoekswerk te verrichten is de keuze uiteindelijk bij Philips Hue komen liggen. Er zijn tegenwoordig zoveel fabrikanten die slimme verlichting aanbieden, iets wat de keuze er niet makkelijker op maakt. Ieder merk komt met zijn voor- en nadelen en als gebruiker zijnde is het dan ook belangrijker dat je voor jezelf op een rijtje zet aan welke vereisten jouw slimme verlichting moet voldoen: welk communicatieprotocol (Zigbee, Z-Wave, …), enkel wit licht of ook kleurtjes, ondersteuning voor een assistent; het zijn allemaal dingen waar je als eindgebruiker rekening mee moet houden. Ik ga hier geen hele vergelijking maken tussen alle verschillende Smart Lightning merken – op het web zijn er genoeg vergelijkingstabellen te vinden, zoals hier.

De grootste concurrent voor Philips is ongetwijfeld Ikea met het Trådfri-systeem. Ikea zet vooral in op lage prijzen en gemak, terwijl het bij Philips Hue meer draait om uitbreidingsmogelijkheden en flexibiliteit. Ben je daar op uit en ben je een techliefhebber, dan is Philips Hue het merk om voor te gaan. Ben je niet zo technisch aangelegd, heb je voldoende met voornamelijk wat wittinten en is het prijskaartje ook redelijk belangrijk, dan is het Ikea Trådfri-ecosysteem the way to go.

Maar, dus, waarom hebben wij nu precies voor Philips Hue gekozen?

 1. Philips Hue is een heel uitgebreid ecosysteem;
 2. Philips Hue heeft een enorm groot assortiment, gaande van spots tot LED-strips;
 3. Philips Hue beschikt over geofencing;
 4. Philips Hue is te bedienen met spraak via bv. Google Assistent;
 5. Philips Hue is heel compatibel met andere toestellen van andere merken en is enorm uitbreidbaar. Koppeling is mogelijk met bv.: rookmelders, slimme thermostaat, camerasystemen, met je tv, …;
 6. Je kunt voorgedefinieerde scènes opstellen, zoals een cinema-modus waardoor de verlichting zich verduisterd;
 7. Voor zó slim te zijn, is Philips Hue nog steeds energiezuinig (0.5W in standby, 9W op maximale helderheid);
 8. Philips Hue is centraal aanstuurbaar: via je smartphone, Google Home speaker, maar ook op centrale serversystemen zoals Homey en Home Assistant.

Hoe begin je met slimme verlichting?

Als je eenmaal een ecosysteem hebt gekozen waar je je goed bij voelt, moet je eens even stilstaan bij het feit of je kleurenlampen in huis wilt nemen of enkel met wittinten wilt werken. Kleurenlampen kunnen ook met wit licht werken (warm wit, koud wit, …), maar deze lampen zijn standaard duurder dan de gewone witte lampen.

Als je al bestaande lampen hebt, kun je de lampen met een E14 en E27 fitting één-op-één vervangen door hun E14 en E27 Hue slimme lamp. Let echter wel op als je je huidige spots met een GU10 wilt vervangen! De GU10 Hue lampen zijn net iets langer dan de standaard GU10 lampen, waardoor ze niet in iedere armatuur passen. Kijk dit altijd even na. Als je voor kleurenlampen gaat, is het dan ook overal nodig? Bv. in de berging hoeft er geen dure kleurenlamp te hangen, een witte lamp is daar al meer dan voldoende.

Als je een huis aan bouwen of renoveren bent, is het ook altijd een goed idee om een lichtplan te laten opstellen. Zo heb je een goed overzicht en ben je er zeker van dat alle kamers op de juiste manier belicht worden.

Werk ook al eens uit wat je precies wilt doen met de slimme verlichting. Het zou zonde zijn als je een volledig huis van Philips Hue lampen zou voorzien, maar er niet het maximale uithaalt. Je kunt werkelijk àlles met het Hue-systeem:

 • Laat de verlichting in de slaapkamer een opkomende zon nabootsen nog voordat jouw wekker afloopt;
 • Is het regenachtig weer? Laat Hue dan automatisch een gezellige, warme tint schijnen;
 • Hang een Hue lichtstrip vanachter op je tv, waardoor het lijkt alsof de kleuren vanuit de film overlopen in je eigen woonkamer.

Je kunt er werkelijk nog zovéél meer mee. Schuim zeker het internet eens af op zoek naar leuke ideeën!

In een volgend Philips Hue artikel ga ik het wat meer hebben over mijn ideeën wat ik met onze installatie wil gaan realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *