Over mij

Mijn naam is Andy Janssens, een recent afgestudeerde Systeem- en Netwerkbeheerder. Mijn studies Toegepaste Informatica heb ik gevolgd aan de PHL te Hasselt, waarbij ik gekozen had voor Systeem- en Netwerkbeheer als afstudeerrichting. Mijn laatste jaar heb ik succesvol beëindigd met een mooi eindtotaal van 77%!

Maar waarom ben ik informatica gaan studeren? Het begon allemaal toen mijn vader zijn eerste Windows 95 computer in het huis had gebracht. Ik zag hem hier al zijn werk op doen en voor mij als klein jongetje leek dit als magie. Als nieuwsgierig mannetje wilde ik maar al te graag eens op die knopjes drukken en zien wat er allemaal gebeurde. Aaahh, die goede oude tijd!
Naarmate de jaren vorderden en ik stilaan beter overweg kon met computers, begon ik zelf te experimenteren hoe programma’s werkten: een programma opstarten, afsluiten, in beperkte mate gebruiken, enzovoort. En wat doen jongelingen als ze dit principe onder de knie hebben? Inderdaad, spelletjes spelen!

Maar naarmate ik ouder werd, begon ik me meer te verdiepen in besturingssystemen en hardware. De drang om steeds bij te leren over informatica was zo groot, dat ik besloten had om op het 5de secundair InformaticaBeheer te gaan studeren. Hier kwam al snel mijn passie voor netwerken en serveromgevingen naar boven, wat de doorslag had gegeven om mij hierin te specialiseren. In mijn vrije tijd wat experimenteren met virtuele servers, een geheel virtueel netwerk opstellen met verschillende toepassingen, nieuwe besturingssystemen uittesten; ik deed het allemaal en doe het nog steeds met glinsterende oogjes.

Maar waarom juist systeem- en netwerkbeheer en niet programmeren? Vanwege de grote uitdaging! Alles staat en valt met een goede IT infrastructuur. Het internet bv. is één groot netwerk. Kunt u het zich voorstellen dat u een computer heeft, maar dat het internet niet bestaat? Kunt u zich een bedrijf voorstellen dat vol staat met computers, maar dat networking niet bestaat? Geen internet, geen bestanden delen, geen e-mails. U zou aardig wat tijd verliezen als u enkel met een USB-stick of een externe harde schijf steeds mekaars bestanden moet uitwisselen! Een goed bedrijf staat of valt tegenwoordig door zijn IT infrastructuur!

En dit zorgt voor de grootste uitdaging. De Systeem- of Netwerkbeheerder draagt praktisch het hele bedrijf op zijn schouders. Daarom dat deze mensen zich steeds moeten bijscholen en de trends dagelijks moeten opvolgen. Er zit zo een grote variëteit in het werk, dat men nooit tijd zal hebben om stil te zitten. En dat is precies wat ik zoek! Die uitdaging, die variëteit aan werk. Systemen en netwerken zijn al lange tijd een dierbare hobby en interesse geweest, en als ik van mijn hobby mijn beroep kan maken, ben ik meer dan 100% gedreven om mijn werk tot in de puntjes uit te voeren.